Meer nieuws
-
Sociaal werk opleidingen kunnen hun studenten veel beter toerusten op de aanpak van discriminatie
Hbo-opleidingen sociaal werk hebben aandacht voor maatschappelijke thema's en input daarover van studenten. Maar een structurele en diepgaande benadering van discriminatie en racisme in het curriculum ontbreekt. Dat blijkt uit een verkenning van Movisie. ‘Die structurele aanpak ontbreekt vaker’, vertelt onderzoeker Mellouki Cadat-Lampe. Hij deelt zijn inzichten over deze verkenning en andere recente onderzoeken naar discriminatie in de sociale basis.
-
Klokkenluiders: helden of verraders?
Klokkenluiders vervullen een cruciale rol binnen organisaties. Ze zijn vaak de eersten die misstanden signaleren, variërend van fraude en corruptie tot schendingen van arbeidsrechten of milieuregels. Zonder hun moed om naar voren te stappen, zouden veel problemen onopgemerkt blijven, met mogelijk ernstige gevolgen voor de organisatie, haar stakeholders en de samenleving.
-
Huis voor Klokkenluiders roept organisaties op hun meldregeling te controleren
Nog veel organisaties blijken in hun meldregeling het Huis voor Klokkenluiders als enig extern meldpunt te vermelden. Dat blijkt uit contact met zowel melders, die het Huis om advies vragen, als met organisaties die het Huis met vragen over de meldregeling benaderen. Het is belangrijk dat een melder bij de juiste instantie komt om een melding te kunnen laten oppakken of onderzoeken. Het Huis roept daarom organisaties op hun meldregeling te controleren en zo nodig aan te passen.
-
Teken de petitie
De LVV zet zich in voor een wettelijk verplichte vertrouwenspersoon bij bedrijven. Jouw stem is hard nodig om de Eerste Kamer te overtuigen dit wetsvoorstel aan te nemen. Teken daarom de petitie.
-
‘Integriteit gaat over de vraag waar je met elkáár de grens trekt’
Hoe schenk je persoonlijk én collectief op de juiste manier aandacht aan integriteit? Leonie Heres, bijzonder hoogleraar Integriteit, en twee topambtenaren delen hun inzichten.
-
84 procent van de Nederlanders vindt dat iedereen een rol heeft in de aanpak van seksueel grensovers
Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een veelbesproken onderwerp. Bijna de helft van de samenleving erkent dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een groot probleem is. Zo blijkt uit nieuw onderzoek van Ipsos I&O. 84% van de Nederlanders vindt dat iedereen een rol heeft in de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe doe je dat in het dagelijks leven? De Rijksoverheid roept met een nieuwe publiekscampagne op om te reflecteren op je eigen gedrag en dat van de mensen in je directe omgeving, met de vraag: wat vind jij? Tot waar is het leuk voor allebei?
-
Hoe kun je racisme bespreekbaar maken?
Voor veel mensen is het een lastig thema om over te praten: racisme. Hoe kun je het toch bespreekbaar maken en op zo’n manier dat het effectief bijdraagt aan vermindering van racisme? Movisie evalueerde een leergang voor docenten over dit onderwerp van onderwijsorganisatie Fawaka en hieruit kwamen verschillende inzichten naar voren. De vijf belangrijkste zetten ze hier op een rij. Deze inzichten zijn bruikbaar voor iedereen die racisme bespreekbaar wil maken, bijvoorbeeld in de eigen organisatie.
-
Nog altijd stress door ruzie op werkvloer: 'Maatschappij is wel aan het veranderen'
Veel Nederlanders ervaren stress op de werkvloer. Conflicten, ongewenst gedrag en emotionele belasting zijn de grootste boosdoeners. Wat doen werkgevers om die stress te voorkomen of weg te nemen?
-
Nu te bestellen: de Casuïstiekbundel
De Casuïtsiek bundel SKV is nu te bestellen en bevat ervaringen en tips uit het werkveld van vertrouwenspersonen.
-
Kwaliteit en deskundigheid door certificeren
Vanaf 1 januari 2024 moeten LVV-leden gecertificeerd en geregistreerd zijn. Doel is het borgen en verhogen van het kwaliteitsniveau van vertrouwenspersonen, een van de redenen waarvoor de SKV is opgericht. Meer leest u in dit bericht.
-
Update landelijk examen
Het landelijk examen is door de SKV/LVV ingesteld voor cursisten die na 1 januari 2024 starten met de basisopleiding vertrouwenspersoon. Met een diploma, een lidnummer van de LVV en een VOG kunnen zij zich registreren als LVV-registervertrouwenspersoon.
-
Stand van zaken Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon
In dit artikel informeren wij u over de ontwikkelingen rondom het wetsvoorstel tot het verplicht stellen van een vertrouwenspersoon.
-
Landelijk Examen vanaf 2024 verplicht
Vorig jaar is de Stichting Kenniscentrum Vertrouwenspersonen (SKV) opgericht. Dit is een initiatief van de LVV omdat wij steeds meer worden geconfronteerd met vragen uit de samenleving die betrekking hebben op het werk en de functie van de vertrouwenspersoon. De SKV geeft dus voorlichting. Daarnaast heeft de stichting zich ten doel gesteld om het kwaliteitsniveau van de vertrouwenspersoon te borgen en te verhogen. De stichting gaat dit bewerkstelligen door het instellen van een landelijk examen. Dit landelijk examen- dat zowel een schriftelijk als een mondeling gedeelte heeft- wordt vanaf 1 januari 2024 verplicht als de cursist de basisopleiding heeft afgerond en zich wil certificeren.
-
Wetsvoorstel verplichtstelling vetrouwenspersoon
Iedere werknemer heeft recht op een sociaal veilige werkomgeving. Met dit initiatiefwetsvoorstel van Groenlinks wil de initiatiefnemer iedere werknemer een wettelijk recht op toegang tot een vertrouwenspersoon te geven. Daarnaast wordt de positie van de vertrouwenspersoon in de organisatie versterkt. Het wetsvoorstel draagt bij aan het terugdringen van ongewenst gedrag op de werkvloer en het creëren van een veilige werkomgeving voor álle werknemers.
-
Oprichting SKV
Eind 2022 is de Stichting Kenniscentrum Vertrouwenspersonen (SKV) opgericht. Doel is het borgen verhogen van de kwaliteit van vetrouwenspersonen. Dit doen ze onder andere door het ontwikkelen van een landelijk examen voor de basisopleiding vertrouwenspersnen.
-
Mariëtte Hamer gestart als regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag
Onafhankelijke regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, Mariëtte Hamer, is vandaag gestart. Verschillende incidenten in de afgelopen jaren leggen een breder vraagstuk bloot waarop actie vereist is. Met de nieuwe regeringscommissaris wil het kabinet bewustwording en een cultuurverandering creëren, want intimidatie en misbruik zijn niet acceptabel.